MILITAIREN EN INWONERS HERDENKEN BEVRIJDING THORN

Militairen van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie uit België herdenken op 22 september samen met de inwoners van Thorn de bevrijding van het witte stadje in 1944. Het bataljon is de opvolger van de Brigade Piron, de Belgische eenheid die in september 1944 bij Thorn de grens over trok en de Duitse bezetters verjoeg.

Jaarlijks wordt deze belangrijke gebeurtenis in Thorn herdacht. Herdenken is van groot belang, vindt de Stichting Herdenking Bevrijding Thorn die de ceremonie samen met de Belgische militairen organiseert.

De jeugd van Thorn speelt bij die herdenking een belangrijke rol. Leerlingen van groep 7 van basisschool De Koningsspil krijgen tijdens de herdenking het onderhoud van het monument aan de Kerkberg overgedragen. Het monument herdenkt de gevallen Belgische militairen. De ochtend voorafgaand aan de overdracht vinden op de basisschool activiteiten plaats waarbij ook wordt stilgestaan bij de huidige oorlog in Oekraïne.

De herdenking van de bevrijding start om 14.30 uur. Allereerst worden bij het monument op de Beekstraat kransen gelegd. Aansluitend begeven de aanwezigen zich naar het monument op de Kerkberg waar korte toespraken worden gehouden en kransen worden gelegd. Na het spelen van de Last Post wordt het onderhoud overgedragen aan de kinderen van groep 7. De kinderen zullen daar ook enkele woorden spreken over oorlog en vrede.

Rond 15.30 uur worden bij het monument van de burgerslachtoffers op de Wijngaard enkele toespraken gehouden en worden er door de families van de burgerslachtoffers kransen gelegd.

De stichting Herdenking Bevrijding Thorn hoopt op een gepaste wijze aandacht te kunnen geven aan de bevrijding van Thorn en aan de bevrijders van Thorn.