Na de bevrijding begon de oorlog pas echt

Thorn, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Er is een prachtig boek samengesteld over de bevrijding van Thorn met vele unieke verhalen en foto's.

U kunt dit boek bestellen. Klik op onderstaande link voor meer informatie en de bestelgegevens.

bestel het boek "na de bevrijding begon de oorlog pas echt"

70 jaar herdenking  bevrijding Thorn in 2014

Het weer was deze 70e verjaardag van de herdenking van de bevrijding van Thorn bijzonder goed gestemd. Onder een prachtige nazomerzon kwamen in de ochtend 220 kinderen uit België, Luxemburg en Nederland bij elkaar om samen te praten over oorlog en vrede. Niet alleen een hele inspirerende maar ook ontroerende bijeenkomst. De diverse scholen brachten door presentaties, voordrachten, toneelstukjes, liedjes hun gevoelens over oorlog en vrede naar voren. Herinneringen aan hun belevenissen bij oorlog en vrede en vaak ingegeven door de herinneringen van hun ouders en grootouders. Heel boeiend was de voordracht van de kinderen van de school uit Wiltz in Luxemburg die vertelden over hun bange dagen tijdens de oorlog en met name tijdens het Ardennenoffensief waarbij meer dan 80 % van alle huizen met de grond gelijk gemaakt werden en hele gezinnen 2 maanden lang biddend in de kelders verbleven om te overleven. Op een aantal borden konden de kinderen tenslotte hun persoonlijke boodschappen over oorlog en vrede opschrijven. Een hele geslaagde ochtend en de organisatie heeft al medegedeeld dat dit initiatief komend jaar herhaald zal worden.

Uiteraard woonden alle kinderen de overdracht van het monument aan de Kerkberg bij. Hierna ging men in een heel gevarieerd programma door het hele dorp. Er waren wandelingen onder leiding van de gidsen van Toertje Thorn, er waren demonstraties door de militairen van het bataljon Bevrijding- 5 e Linie en ook konden de kinderen deelnemen aan allerlei outdoor activiteiten.

's Middags werd in het Gemeentemuseum het Land van Thorn de expositie over de bevrijding van Thorn geopend en werd tevens ook het boek "na de bevrijding begon de oorlog pas echt" gepresenteerd. Een eerste exemplaar werd uitgereikt aan de heer Cockelberg, een van de 4 aanwezige oudstrijders.Het boek beschrijft op een hele mooie manier de oorlog in Thorn, de bevrijding en vooral de periode na de bevrijding en is voorzien van heel veel, vaak unieke foto's. De expositie in het museum is nog te bezichtigen tot 5 november aanstaande.

Rond 18.00 uur begonnen de herdenkingen bij de drie oorlogsmonumenten van Thorn. Eerst aan de Beekstraat, vervolgens op de Kerkberg en tenslotte bij het monument voor de burgerslachtoffers op de Wijngaard. Stipt om 19.30 marcheerde de Koninklijke Harmonie van Thorn de Wijngaard op en kon het Defilé beginnen. Een oude legertank bracht vervolgens 2 oud-strijders naar de Wijngaard. De Wijngaard was inmiddels volgestroomd met mensen vanuit Thorn en zij gaven de defilerende militairen een warm applaus. Het Defilé kon zich dit jaar verheugen in deelnames van militairen van het Bataljon Bevrijding- 5 e Linie, de Nederlandse Prinses Irene brigade, de Wapenbroeders en een delegatie oud-commando's. Daarnaast deden een groot aantal historische voertuigen deel.

Het Herdenkingsconcert door de bigband van de Koninklijke Harmonie van Thorn onder leiding van Guus Dohmen vormde een prachtige afsluiting van deze Herdenking. Op de tonen van W'll meet again werd deze prachtige dag afgesloten.

Foto's en filmpjes kunt U ook vinden op onze pagina Stichting Herdenking Bevrijding Thorn. Heeft U mooie foto's, plaats ze dan op Facebook.